Optičke mreže

 

Ako je 1970 godine, kada je napravljeno optičko vlakno sa slabljenjem manjim od 20 dB/km, još uvek bilo neizvesno hoće li “staklo” ući u telekomunikacije. Međutim, već nakon nekoliko godina kasnije, to je bilo sasvim jasno, jer je proizvedeno vlakno sa slabljenjem 4dB/km, a istovremeno se radilo i na razvoju poluprovodničkih elemenata, predajnika i prijemnika.

Optičko vlakno, ili svetlovod, kao medijum za prenos informacija, mnogo je brže, pouzdanije i sigurnije od bakarnih vodova, zbog toga što ne prenosi električne signale, već svetlosne, koji su imuni na sve vrste elektromagnetnih smetnji i imaju ogroman propusni opseg.

Danas su optički kablovi glavni nosilac telekomunikacija, a uveliko ulaze i naše domove, uvođenjem pasivnih optičkih mreža na bazi FTTH tenhologije.

 

                                        optika6          Optika1          optika5                                                            

 

Pasivne optičke mreže, ne sadrže aktivnu opremu, kojoj je potrebno napajanje, već se sastoje samo od optičkih vlakana ( Point to Point tehnologija-P2P) ili od optičkih vlakana i pasivnih razdelnika (Point to Multi Point tehnologija-PMP). PMP rešenje za FTTH optičke mreže, nastalo je iz potrebe, da se smanji trošak priključenja kranjeg korisnika korišćenjem jednog vlakna za više korisnika, a istovremeno da se odgovori rastućim zahtevima za multimedijalne sadržaje i Internet u smislu stalnog povećanja brzina i stabilnosti protoka.

Firma Neša Stream doo je potpuno tehnički i kadrovski opremljena za izvođenje svih radova u oblasti optičkih mreža, pri čemu poseduje svu potrebnu opremu i instrumente za rad.

Takođe, u mogućnosti smo da potencijalnim investitorima ponudimo i kompletno rešenje optičke mreže po sistemu “ključ u ruke”.

Šta podrazumevaju optičke mreže po sistemu ključ u ruke? Izgradnja optičkih mreža po sistemu “ključ u ruke” sastoji se od niza stručnih aktivnosti i procesa, koji vode ka uspešnoj instalaciji i puštanju u rad optičke mreže. Prvi korak je izrada projektnog zadatka sa investitorom, koji uključuje: definisanje tehnologije komunikacionog sistema koji će biti implementiran u mreži, , prostorno (geografsko) trasiranje i pozicioniranje kablova i opreme, i na kraju preporuku opreme na kojoj će mreža da radi. Nakon ovoga pristupa se analizi zahteva za potrebe dobijanja dozvola, kao i izrada odgovorajuće dokumentacije i pribavljanje dozvola u skladu sa važećim propisima. Po dobijanju dozvola pristupa se procesu izgradnje optičke mreže, merenja, testiranje i puštanja u rad. Na kraju, radi se dokumentacije izvedenog stanja za potrebe efikasnog održavanja, odnosno za brz oporavak mreže u slučaju ispada.

Naše najvažnije reference iz oblasti optičkih mreža su:

 • Holcim Srbija (CRH)
 • Telefon Kragujevac
 • JEP Toplana Kraljevo
 • Jotel KDS  Niš
 • SFS Paraćin
 • Polet Paraćin
 • Čokolend Paraćin
 • ZC Paraćin
 • ZC Ćuprija
 • Niška Pivara Niš
 • Opština Paraćin